Mobilt Internet

Internettets Historie: Historien om hvordan internettet blev skabt

I det 20. århundrede kom en af verdenssamfundets vigtigste opfindelser til verden. Internettet har siden sin begyndende udbredelse fået stor betydning for den enkelte person, men også flere virksomheder nyder rigtig godt af internettets mange muligheder.

De mange tusinde hjemmesider verden over gør det nemt at finde relevante informationer, handle, chatte, køber rejser, skabe sociale relationer, finde arbejde og meget mere. Flere funktioner som e-mails, chat og kommunikationssystemet Skype har allerede helt eller delsvist erstattet breve og de almindelig telefoner. Noget af det mest populære på internettet er de sociale netværk Facebook og Twitter, hvor man kan genskabe og holde kontakt med venner, familiemedlemmer og andre bekendte samtidig med, man kan spille, chatte og dele billeder med hinanden.

Historien om internettet
Flere af grundpillerne til udformningen af internettet stammer tilbage fra 1960erne. Internettet blev etableret af det amerikanske forsvar, da man oprettede Arpanettet og efterfølgende flere civile netværksstrukturer som NSFNET, BITNET og CSNET. Bagtanken for internettet kom efter den kolde krig, fordi USA forskede i, hvordan man kunne opretholde et intakt kommunikationsnet, hvis der skulle komme atomangreb fra Rusland, uden at man skulle miste sine data.

I slutningen af 1960erne ønksede man ikke, at internettet skulle have en enkel computer, hvor alle informationer skulle være lagret på en server, da man frygtede, at risikoen for at miste alle data var alt for stor. Det amerikanske forsvar oprettede ARPA-nettet, hvor man egentlig ”kun” kunne udveksle idéer og chatte. Dog valgte militæret at trække sig ud af ARPA-nettet igen, og i 1980 dannede militæret et lukket netvært MIL-net. Dette netværk blev populært, og i 1979 fik flere forskningsinsitutter og universiteter adgang til internettet. Da der på daværende tidspunkt var flere netværk til internettet, som ikke kun kommunikere sammen, gik man derfor over til et system, hvor computerne kunne arbejde sammen.

Omkring midten af 1980erne oprettede US National Sience Foundation netværket NSF-Net, der var opbygget af de største avancerede computere med tophastighedsforbindelser. Herefter blev der oprettet flere nationale netværk, så flere universiteter, men også andre skoler kunne komme på internettet. I 1991 blev der introduceret den meget populære og kendte service World Wide Web af det fælleseuropæiske kernefysiske laboratorium CERN i Schweiz. I starten var Wolrd Wide Web tænkt som et internt informationssystem, men servicen blev meget udbredt, og det kunne anvendes over hele internettet.

Hvis man kigger lidt nærmere på tal i forbindelse med internettes historie og udvikling i Danmark, så brugte 12 % af danskerne i 1996 internettet i ca. 2 timer om ugen, og 88 % brugte slet ikke internettet. 11 år senere var der sket en kraftig udvikling i de husstande, som havde adgang til internettet, da 83 % ifølge Danmarks Statistik havde adgang til internetteet i deres private hjem.

Teknisk viden om internettet
Kigger man nærmere på den tekniske del af internettet, så er internettet et såkaldt WAN-datanet, som forbinder andre mindre datanet. Når teknisk udstyr, bl.a. computere, kommunikere med hinanden, foregår det via protokoller. Internettet er organiseret i domæner, og World Wide Web, som forkortes www og som bruges som den indledende frase i en hjemmesideadresse, kan nås gennem en såkaldt HTTP protokol.

De fleste kan huske IT-boblen i slutningen af 1990erne. Her blev flere internet og it baserede virksomheder overvurderet, og de gik konkurs, fordi det var svært at vurdere en idé eller et koncepts potentiale på internettet. Mange af de ting som internettet har givet verdensbefolkningen er funktioner som online visning af film, e-mail, doanwloading af musik, butikker, diverse chatsider, rejseselskaber, søgemaskiner og meget mere.

I starten af internettes udbredelse var det meget almindeligt at gå på internettet via et telefonmodem, hvor det ikke var muligt at snakke i telefon samtidig. Senere hen er dette blevet udviklet, så man kan gå på internettet med bredbåndsforbindelser som f.eks. ADSL, antenneforeningers kabel net, som er deles med TV- og radio signaler samt det nyeste på markedet det mobile bredbånd, der giver adgang til internettet via et USB-modem. Flere virksomheder har indsat et netkort, som er tilkoblet et LAN-netværk, i deres computere, der så er forbundet til internettet via ADSL og en router. Er du interesset i at læse mere om de forskellige forbindelser til internettet, kan du gøre det her på siden.


Om 'Internettets Historie: Historien om hvordan internettet blev skabt' #146
Udarbejdet af Susan Damies| Se også andre artikler i vores leksikon eller find lynhurtigt mobilt internet herunder. Denne artikel må ikke kopieres, men du er meget velkommen til at linke til den, eller 'synes godt om' på Facebook :-).
Mobilt internet | Billigt og hurtigt mobilt internet

Vælg mellem flere forskellige udbydere af mobilt internet. Se priser og muligheder herunder.

 

Mobilt-internet.dk
  Firma Populær: Mindstepris i 6måneder. Hastighed Netværk   Mobilt-internet.dk
  CBB Mobilt Bredbånd - 5 GB til 59 kr. / mdn CBB 5 GB pr. mdr.
64 kr. pr. måned
Min. pris 533 kr.
inkl. USB modem
17-71 Mbit/s Telenor
Læs mere
CBB Mobilt Bredbånd - 5 GB til 59 kr. / mdn
Lige nu kan du få Mobilt Bredbånd 1 Mbit til kampagnepris. Det koster 49 kr./md og så får du 1 GB forbrug pr. måned og 1 Mbit/s hastighed. Normalprisen er 74 kr./mnd.
 
  Få OiSTER 2 Mbit mobilt bredbånd til kun 1 kr. for den første måned Oister
Vi anbefaler Oister!
FRI DATA
220 kr. pr. måned
1.320 kr.
Ingen binding
17-71 Mbit/s
Læs mere
Få OiSTER 2 Mbit mobilt bredbånd til kun 1 kr. for den første måned
OiSTER Mobilt bredbåndt har Danmarks bedste dækning med 3’s Turbo 3G-net og er i flere tests blevet kåret som bedst til prisen. Første måned koster lige nu kun 1 kr.! Klik her
 
  Telmore Mobilt Bredbånd Telmore
God til prisen!
150 GB
249 kr. pr. måned
1494 kr.
inkl. låne-router
17-71 Mbit/s TDC
Læs mere
Telmore Mobilt Bredbånd
Det kan være svært på forhånd at vide, hvor højt ens forbrug vil være med Mobilt Bredbånd. Som udgangspunkt kan du dog følge vores vejledende retningslinjer.Se mere på vores hjemmeside.
 
  YouSee YouSee Op til 100/20 Mbit
319 kr. pr. måned
Min. pris 2.312 kr.
Op til 100/20 Mbit TDC
Læs mere
YouSee
YouSee tilbyder som mange andre også mobilt bredbånd til sine kunder. Med mobilt bredbånd kan du komme på nettet alle steder, og du er ikke afhængige af dumme ledninger, du har kun dit USB-modem, som skal sættes i computeren.
 

Mobilt Internet Priser
mobilt internet